It's all graphic #8 november 2020

26 November 2020 

Craft 2.0: new imaginations of the graphic design practice

De titel van It’s all graphic 8 is ‘Craft 2.0, new imagination of the (graphic) design practice’. Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we een fenomeen dat steeds vaker voorkomt onder grafisch ontwerpers: naast traditionele ontwerpvaardigheden gaat men op zoek naar andere, unieke vaardigheden. Een nieuw ambacht of discipline wordt daarmee toegevoegd aan hun toolbox.

Mitch Paone is jazzpianist en daarnaast leidt hij de succesvolle ontwerpstudio DIA (New York/Basel) en geeft les aan de Haute école d’art et de design Genève (HEAD) Zijn (letter)ontwerpen zijn kinetisch en dynamisch en overstijgen daarmee de getreden paden. De invloed van jazz is duidelijk zichtbaar in zijn creaties. Vera van de Seyp gebruikt creative coding voor zeer uiteenlopende projecten, bijvoorbeeld websites, continue veranderende typefaces.

Chris Kore maakt gebruik van Artificiële Intelligentie om het belang van ons geheugen aan te tonen in haar project AImnesia. Zij deed hiervoor indringend onderzoek over General Adversarial Network technologie (GAN). Zij won verschillende prijzen, waaronder de Icarus Award (2019) en de Niio X AI Art Award (2020).

Gilles de Bock heeft hij door zelfstudie geleerd om tegels te bakken en printmachines te bouwen, waarmee hij zijn ontwerpen op tegels print en zelf bakt in zijn kiln. Recent heeft hij als enige designer deelgenomen aan kunstmanifestatie Unfair, waar hij genomineerd werd voor de ‘Loyens & Loeff Emerging Art Award’. Eerder won hij al een ADCN award voor zijn ontwerpen.

De ontwerpers van Our Polite Society (Jens Schildt en Matthias Kreuzer) maken gebruik van structuren en methodes voor de ontwikkeling van hun typografische ontwerpen, en kregen onlangs de eer om voor het Wim Crouwel Instituut de nieuwe identiteit te ontwerpen. OPS won met regelmaat de Best Verzorgde boeken en hun werk werd aangekocht voor de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.