BENOEMING BIJZONDER HOOGLERAAR

11 March 2021 

WIM CROUWEL LEERSTOEL AAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

BIJZONDER HOOGLERAAR OP DE WIM CROUWEL LEERSTOEL AAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

In 2021 is Dr. Alice Twemlow benoemd tot bijzonder hoogleraar/Wim Crouwel Leerstoel in de Geschiedenis, Theorie en Sociologie van Grafisch Ontwerp en Visuele Cultuur in de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Deze nieuwe positie, de 'Wim Crouwel Leerstoel', is ingesteld door het Wim Crouwel Instituut (WCI), een stichting die het rijke erfgoed van de Nederlandse grafische vormgeving breed toegankelijk wil maken voor onderzoek en onderwijs. Dr. Twemlow blijft verbonden aan de Haagse Hogeschool voor de Kunsten (KABK).

Dr. Alice Twemlow wordt internationaal erkend voor haar werk als wetenschapper, docent en criticus en haar actieve betrokkenheid bij vele aspecten van de hedendaagse ontwerpcultuur. Haar historisch onderzoek richt zich op designkritiek, afval en consumptie van grafisch ontwerp. Ze onderzoekt ook de relatie tussen design en tijd, experimenteel publiceren, kritisch en speculatief design en de aard van design en artistiek onderzoek en methodologieën.

Zij is momenteel Research Professor (Lector) aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, waar zij leiding geeft aan het onderzoeksproject 'Design and the Deep Future'. Daarvoor was ze hoofd van de master Design Curating & Writing aan de Design Academy Eindhoven. En daarvoor richtte ze een MA in Design Research, Writing & Criticism op aan de School of Visual Arts in New York.

De Wim Crouwel Leerstoel is onderdeel van de leerstoelgroep Boekenwetenschap van de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA). Daar draagt Twemlow bij aan het onderwijsaanbod met lezingen en seminars over de geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerp en visuele cultuur, beschikbaar voor alle masterstudenten. Ook begeleidt zij studenten Boekwetenschappen die zich willen specialiseren in grafisch ontwerp en dit traject willen volgen tot aan hun afstuderen. Daarnaast begeleidt Twemlow promovendi, verricht en verspreidt zij haar eigen onderzoek met betrekking tot de collecties grafische vormgeving en vertegenwoordigt zij het lectoraat in internationale onderzoeksnetwerken.

De leerstoel is van groot belang voor het Wim Crouwel Instituut, omdat in Nederland de geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerp en visuele cultuur tot op heden onvoldoende vertegenwoordigd zijn als onderwerpen van wetenschappelijk onderzoek op universitair niveau. In navolging van zijn naamgever, de Nederlandse ontwerper Wim Crouwel, wil het Wim Crouwel Instituut rigoureus academisch onderzoek naar grafisch ontwerp stimuleren en daarmee de zichtbaarheid en relevantie van deze discipline in Nederland en internationaal vergroten.

De leerstoel is ingesteld in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen en Allard Pierson van de Universiteit van Amsterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam. De collecties grafische vormgeving van beide instellingen zullen in het kader van deze leerstoel veelvuldig worden gebruikt voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.

persbericht-wim-crouwel-instituut-benoeming-hoogleraar.pdf - 28.49 KB